Evvela talimatlara ve yönetmeliklere bakalım !
http://www.kkgm.gov.tr/talimat/gidalarda_ilac_kalinti_uyarilari.html
15-BAL için ilaç kalıntı arınma süresi “GÜN” olarak ifade edilmelidir.
Örnekler :
Gıdalarda (balda) ilaç kalıntı uyarıları
ilaç kalıntı arınma süresi ( i.k.a.s.) :
“tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 30 gün boyunca elde edilen bal insan tüketimine sunulmamalıdır ”
“ arıların bal üretimine başlamasına en az 32 gün kala ve bal üretimi boyunca kullanılamaz.”
“İlaç uygulanan kovanlardan elde edilen ballar insan tüketimine sunulmamalıdır.”
“ arıların bal üretmeye (tutmaya) başlamasından itibaren bal hasadına kadar kullanılamaz”
“ insan tüketimine sunulacak olan polen/arı sütü/propolis/vs toplama/üretme döneminde kovanlara/arılara uygulanamaz ”
“Bal akımı (bal tutumu) süresince ve bal akımının başlamasına asgari 3 gün kala uygulanmamalıdır.” (ilaç kalıntı arınma süresi bal için 3 gündür).
http://www.kkgm.gov.tr/talimat/gidalarda_ilac_kalinti_uyarilari.html
21-Zaman içinde elde edilen ilmi bilgiler sonucunda bu ilaç kalıntı arınma süreleri ve diğer tedbirlerde değişiklikler yapılır.
http://www.kkgm.gov.tr/yonetmelik/vet_ilac.html
Ruhsatın süresi
Madde 34 – Veteriner müstahzar ruhsatının geçerlilik süresi belli bir ürün ya da ürün grubu için Bakanlıkça özel bir şart konulmadıkça veya karar alınmadıkça 5 yıldır.
Ruhsat sahibi müstahzarın değerlendirilmesine imkan sağlamak üzere, ruhsat geçerlilik süresinin bitimine en geç 3 ay kaldığında ruhsat süresi uzatım talebinde bulunmalıdır. Uzatma talebi olduğunda, gerekli değerlendirmeden sonra ruhsatın geçerlilik süresi 5 yıl için uzatılabilir ve aksine bir hüküm olmadıkça bu uygulama sürdürülür. Fakat, ruhsatın uzatılabilmesi için son geçerlilik tarihinden itibaren 2 yıl içinde dahi ruhsat süresi uzatım talebi olmaması halinde ruhsat iptal edilir. Piyasadaki ve depodaki müstahzarlar için Bakanlık emirleri doğrultusunda hareket edilir. Ancak, formülündeki maddelerin ve/veya kalıntılarının insan ve hayvan sağlığı için risk oluşturduğu durumlarda olabileceği gibi 5 yıldan daha az bir geçerlilik süresi tespit edilmiş veya özel bir şart konmuş ise 5 yıllık süre tahdidi uygulanmaz. Bakanlık ruhsat süresinin uzatılması için ruhsat sahibinin yazılı talebine ilaveten ek bilgi ve belgeler talep edebilir.Ruhsatın iptal edilmiş olması ; piyasaya arz edilmiş olan müstahzarların son kullanım tarihine kadar ruhsat sahibinin sorumluluğunu kaldırmaz ve azaltmaz.
http://www.kkgm.gov.tr/yonetmelik/vet_ilac.html
Veteriner ilaç kalıntı uyarısı
Madde 43 – İnsan gıdası elde edilebilecek olan hayvanlarda kullanılmasına izin verilen farmakotoksikolojik etkin maddeleri içeren müstahzarlar, etiket ve/veya prospektüslerinde bu etkili maddelerin kalıntılarının kabul edilen azami seviyelere inmesi için gereken süre ve şartları içeren bir uyarıyı taşımadan kullanıma arz edilemezler. Gereken süre sıfır gün dahi olsa sözkonusu hüküm uygulanır. Kalıntıyla ilgili uyarılar ve süreler Bakanlıkça belirlenir.
Kalıntı problemine sebep olmayan maddeler için bu hüküm uygulanmaz.
Bilim ve teknoloji hergün, heran gelişiyor. Bilimsel bakış açıları ve bilimsel anlayışlar da değişiyor. Giderek, eskiden doğru denilen bazı bilgilerin kısmen veya tamamen yanlış olduğu gibi sonuçlara da varılabiliyor.
O gün için belki çaresizlikten, belki de bilimsel verilerin eksikliğinden doğru olarak kabul ettiğimiz bazı bilgiler(!) bugün için doğru olmayabiliyor.
DDT adını duymamış olmak için çok genç olmak yetmez; ayrıca kentsel, evsel, kırsal veya tarımsal haşerelerle hiç uğraşmamış olmak da gerekir. Tüm dünyada, uzun yıllar boyunca, o kadar yaygın ve yoğun olarak kullanıldı ki; bugün nerdeyse tüm haşere ilaçlarının ortak adı gibi kullanıldığına bile tanık oluyoruz.
Bugünkü bilgilerimizle 2. Dünya Savaşı komutanlarına, "bu ilacı kullanmayın, hem bozulmadan on beş yıl kalıyor, hem toprakları suları kirletiyor, hem en küçük canlıdan en büyüğüne, en sonunda da insana doğru birike birike birikiyor, gerçek zehirli etkisini de insanda gösteriyor" deseydik, bize ne derdi? Sanırım, "Ordularımızı düşman orduları yenemiyor, paraziter hastalıklar öldürsün, öyle mi?" derdi.
(Hayret ! Bügün bile DDT 'nin tamamen yasaklanmadığı ülkeler varmış.)
Naftalin de bu konudaki ikinci örneğimiz olsun:
Bir zamanlar arılı kovanda varroa mücadelesi için ve daha yaygın olarak da kovandan alınmış mumlu çerçeveleri, mum güvesine karşı korumak için kullanılmıştı.
Bunlar uç örnekler, tamam; ama, yaşanmış ve belki de yaşanmakta olan örnekler.
İlaçlara saygılı davranalım; sevmemiz gerekmez.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder